Modafinil kan u helpen herstellen van depressie

Een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging, ontdekte dat modafinil het geheugen verbetert bij mensen die zijn behandeld voor depressie.

Wat is depressie?

Depressie is wereldwijd een van de belangrijkste oorzaken van invaliditeit. Bijna alle mensen met een depressie hebben aandachts-, concentratie- en geheugenproblemen. Deze cognitieve tekorten blijven bestaan, zelfs in de herstelfase wanneer de symptomen beginnen te verbeteren.

Depressiebehandeling met Modafinil

Bij de nieuwe studie waren zestig mensen betrokken bij wie de diagnose klinische depressie was gesteld. Deelnemers ondergingen geautomatiseerde tests om geheugen, aandacht en taakplanning te verifiëren na ontvangst van modafinil of placebo.

Deze studie suggereerde dat modafinil (200 mg) het episodisch geheugen en de prestaties van het werkgeheugen bij patiënten met remitted depressie zou kunnen verbeteren. Modafinil kan mogelijk een therapeutisch middel zijn om depressieve, remitted patiënten met aanhoudende cognitieve problemen te helpen.

De resultaten toonden aan dat mensen die Modafinil kregen aanzienlijke verbeteringen in het geheugen ervoeren.
De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers die Modafinil kregen minder fouten maakten in twee soorten geheugen: episodisch en willekeurig toegankelijk geheugen, die van groot belang zijn in het dagelijks leven.

Af en toe en werkgeheugen

Incidenteel geheugen wordt gebruikt om gebeurtenissen te onthouden, zoals waar we onze sleutels in huis hebben achtergelaten, of om te onthouden waar de auto geparkeerd stond.

Tegelijkertijd gebruiken we werkgeheugen wanneer we een nieuw telefoonnummer of een nieuw wachtwoord onthouden om toegang te krijgen tot een computernetwerk.

“Deze resultaten zijn veelbelovend”,

zei studie auteur Muzaffer Kaser.

“Artsen en psychiaters moeten vaak luisteren naar klachten van depressiepatiënten over concentratie- en geheugenproblemen. Ons onderzoek heeft aangetoond dat modafinil kan helpen bij het oplossen van cognitieve problemen.”

Terugvalpreventie is een integraal onderdeel van elke behandelstrategie en het kan voor sommige mensen moeilijk zijn om na de behandeling van depressie terug te keren naar hun vorige baan. De resultaten van deze studie zijn zeer bemoedigend, omdat ze een manier bieden om mensen te helpen herstellen.

Professor Barbara Sahakian voegde toe:

“We hebben een langere studie met modafinil nodig om te zien of het medicijn echt helpt om succesvol te herstellen van depressie.”

De auteurs van een ander onderzoek stelden dat Modafinil impulsief gedrag vermindert, wat de voedingsafhankelijkheid beïnvloedt.

Langetermijnstudies van modafinil zijn gepland in het licht van de onvervulde behoefte aan behandelingen om cognitieve stoornissen bij depressie aan te pakken, voegde hij eraan toe in een interview. Momenteel zijn er geen. Echter, cognitieve disfunctie op het gebied van geheugen, aandacht en planning wordt nu erkend als een centraal kenmerk van depressie en heeft de neiging aan te houden nadat de stemmingssymptomen zijn hersteld.

Het gevestigde veiligheidsprofiel van Modafinil maakt het een aantrekkelijke kandidaat, vervolgde hij. In placebogecontroleerde onderzoeken met het geneesmiddel als augmentatietherapie voor depressie waren de bijwerkingen van modafinil op placeboniveau.

In deze proof-of-concept-studie was de beloning met een enkele dosis modafinil beperkt tot het geheugendomein, waar de effecten het duidelijkst waren in de moeilijkste testfasen. Het meest indrukwekkend was dat de Modafinil-groep de helft van de fouten maakte bij de episodische geheugentest. Het medicijn verbeterde echter niet de prestaties op het gebied van precisieplanning of langdurige zorgtesten.

Meer in het wetenschappelijke artikel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5339412/